Er Årsplanen 2019 et pseudoarbeid?

aarsplanen_NOK1[32]

Hva menes egentlig med pseudoarbeid? Eksempler på dette kan være møter som ikke fører til noe som helst. Det kan også være utarbeidelser av årsberetninger og rapporter, for ikke å glemme storslåtte og visjonære årsplaner med mange intensjoner, som bare blir glemt når hverdagens travelhet inntreffer.

Er årsplanen et pseudoarbeid?

Ett nytt kalenderår betyr i mange virksomheter at det er på tide å utarbeide en ny årsplan. Dette til tross for at alle i organisasjonen godt vet hva som skal skje i løpet av året. Men allikevel blir det brukt masse tid og ressurser i et forsøk på å lage det som noen kanskje vil kalle pseudoarbeid. Andre vil kanskje til og med bruke et litt mer klisjefylt ordtak: gammel vin på nye flasker.

Flere og flere organisasjoner har kommet frem til erkjennelsen om at statiske årsplaner ofte er bortkastet tid. De har innsett at det handler mer om å få kartlagt og optimalisert de syklusene som organisasjonen allerede har, forteller Torben Stigaard, partner i Plandisc. Og nei, sykluser er ikke bare noe de har i ledelsen.

«Har du spurt deg selv hva som vil skje hvis dere ikke har en årsplan for 2019?»

Årshjulet er organisasjonens syklus

Hos Plandisc ser vi at flere og flere har tatt i bruk årshjulets tankegang. Grunnleggende betyr dette at året har sin syklus, og denne syklusen er ofte den samme år etter år.

Det handler derfor i større grad om å optimalisere og finjustere de mange aktivitetene man allerede har. I et årshjul snakker man ikke om å «finne på» nye prosjekter og initiativer bare fordi man står overfor et nytt år.
Til og med i den ellers så kreative markedsføringsavdelingen finner man sjeldent på nye kampagner hvert år. Påskekampagnen og januarsalget ligger samme sted hvert år. Målet er derfor å løfte resultatet og kvaliteten på kampagnene. Det betyr å ta hensyn til det man lærte sist år.
Jeg tror at evnen til å lære av tidligere erfaringer, både gode og dårlige, og innarbeide denne læringen i organisasjonen blir avgjørende. Dette blir en av de største utfordringene i de kommende årene.

Derfor er det på tide å ta farvel med den statiske årsplanen, som ikke ser på året som en syklisk prosess. I årshjulet har man fokus på å optimalisere innsatser, mens tankegangen i en årsplan derimot er at man starter forfra og skal skape nye aktiviteter i det nye året. I bunn og grunn er det de samme aktivitetene, bare med et «nytt navn».

torben-testimonial-nok[31]

Bare fordi man arbeider med et årshjul er det selvfølgelig ikke det samme som at man ikke begynner på nye prosjekter. Forskjellen på årshjulet og årsplanen er hvor man tar sats ut i det nye kalenderåret.

sign-up_animated_new-static-norsk

Her er et eksempel på et årshjul i en markedsføringsavdeling. Legg merke til at du kan klikke deg rundt og årshjulet kan integreres på ditt eget nettsted/intranett.