Hvad er kvalitetssikring?
Kvalitetssikring er en proces, der sigter mod at sikre og opretholde en høj standard eller kvalitet inden for forskellige områder og industrier. Her er det vigtigt med tiltag, der identificerer, analyserer og forbedrer ting som:
- Processer
- Produkter
- Tjenester
Gennem kvalitetssikringen kan man få øjnene op for nye muligheder, der kan sætte skub i organisationens udvikling. Kvalitetssikringen kan blive nemmere af, at der generelt er transparens omkring arbejdsprocesserne, fordi man i så fald allerede har overblik over store dele af organisationen og forstår sammenhængen mellem strategi og daglig drift. Læs mere om transparens i arbejdsprocesser her.
I uddannelsessektoren er kvalitetssikringen med til at opretholde en høj standard for undervisning, læring og evaluering. Det betyder at uddannelsesinstitutionens processer og resultater skal følges tæt. Opnår man f.eks. læringsmålene, og hvordan ser det ud med den generelle trivsel? Karaktergennemsnittet kan give et fingerpeg om hvor vellykket undervisningen har været, men der er også brug for kvalitative data. Her er det relevant at inddrage feedback fra både elever/studerende, undervisere, arbejdsgivere og andre interessenter. . For at sikre en konsekvent strøm af data, skal kvalitetssikringen sættes i system, hvilket kan gøres ved hjælp af en række værktøjer.
Inden for videregående uddannelse er kvalitetssikringen også tæt forbundet med akkrediteringssystemet, hvor det undersøges om uddannelsesprogrammerne lever op til de fastsatte standarder. Det er dog stadig vigtigt man de videregående uddannelsesinstitutioner også laver intern kvalitetssikring.
Værktøjer til kvalitetssikring er ofte teknologiske løsninger som f.eks. software, der hjælper med at automatisere og forenkle processer såsom overblik over kontroller, evaluering og rapportering. Det kan også gøres manuelt ved hjælp af f.eks. (spørge)skemaer, surveys, retningslinjer og tests. I sidste ende afhænger valget af værktøj af de specifikke behov, branchestandarder og målsætninger, der gælder for den pågældende arbejdsplads. Det vigtigste er, at værktøjet hjælper lige præcis jeres arbejdsplads med at identificere styrker og svagheder.